COLUMN: Het Wilhelminakanaal is honderd jaar!

 

Voor de Erfgoedvereniging was het natuurlijk een uitgelezen kans om te onderzoeken wat het kanaal in die honderd jaar voor Son en Breugel heeft betekend. Veel oude foto’s verzameld en nieuwe gemaakt, archieven bekeken en senioren gesproken. Alle stukjes verzameld en langzaam een beeld gekregen van honderd jaar geschiedenis: twee boerendorpen, die niet zaten te wachten op een kanaal dat dwars door de samenleving sneed. Maar het kanaal kwam er wel, met drie ophaalbruggen en een draaibrug in het centrum, met een haven met veel negotie en een nieuwe Kanaalstraat met nieuwe inwoners. Iedereen tevreden?

In het begin nog wel, maar in de jaren dertig was het crisis en daarna kwamen de oorlog en de bevrijding. Kommer en kwel en wederopbouw in de jaren erna, met veel verkeer, waarvoor een nieuwe weg dwars door Son werd aangelegd, met veel verkeersellende. Een nieuwe brug kwam er wel in 1981, maar dat bleek geen oplossing  voor de files in het dorp. Pas toen de A50 in 2003 werd geopend was er ruimte voor een rustig dorp. Dacht men.

In het nieuwe nummer van ‘Heem Son en Breugel’ is die honderd jaar beschreven en op de onlangs in het Dommelhuis geopende tentoonstelling geven 125 foto’s de ontwikkelingen van die honderd jaar goed weer.

Foto: Michiel Emmery