EEN PERSOONLIJK NOODPLAN

In de Nieuwsbrief van de PVGE lazen wij een interessant artikel over bovengenoemd onderwerp.
Stel, je moet onverwachts snel je huis uit. Bijvoorbeeld door een onverwachte ziekenhuisopname, een brand of een gaslek. Wat neem je dan mee?
Doe eens een test door te kijken wat je in één minuut verzamelt.
Wat mis je dan allemaal en heb je ook aan je huisdier(en) gedacht? Kortom: het is een goed idee een persoonlijk noodplan te maken en je op zo’n situatie voor te bereiden.

 

Het Rode Kruis heeft een checklist gemaakt voor een noodplan. Dit vind je op hun website : https://www.rodekruis.nl/campagnes/maak-een-persoonlijk-noodplan/ .  De checklist bevat relevante persoonlijke, medische en praktische gegevens.

 

Daarnaast is het belangrijk dat je precies weet hoe je zo snel mogelijk bij nood je huis kunt verlaten. Oefen dit ook zodat je weet hoe lang je nodig hebt om buiten te komen.
Weet je waar je huissleutels liggen? Bovendien een praktische tip: maak een soort vluchtkoffertje met daarin je belangrijkste gegevens en spulletjes voor een eerste overblijfnacht, dat op een goed bereikbare plaats opgeborgen ligt!

Als je geen ‘vluchtkoffertje’ maakt, is het handig in elk geval een lijstje te maken van spullen die je mee wilt nemen.

Naast de website van het Rode Kruis bestaat ook een checklist met duidelijke uitleg op: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid .