Samen stappen zetten voor een vitaler en gezonder Son en Breugel

Son en Breugel – Onder de vlag van “de STAP naar Gezonder” (voorheen “GROZzerdam”) is de gemeente Son en Breugel hier sinds november 2021 mee aan de slag gegaan. Het doel is om de zorg “om te keren”. Dit betekent dat we gaan denken in termen van “gezondheid” i.p.v. “ziekte” en daarmee preventief werken aan gezondheid. 

Samen stappen zetten is hard nodig, want de zorg komt personeel tekort en is te duur. Daarnaast nemen de gezondheidsverschillen verder toe. Gezondheid kan bevorderd worden als professionals, inwoners en gemeente samen stappen zetten richting een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijl. Om de gezondheidsverschillen te verkleinen, is het nodig om anders te kijken naar gezondheid, de gezondheidszorg en welzijn. Er zijn ingrijpende en duurzame veranderingen nodig binnen het zorgstelsel, de samenleving en de financiering van zorg. 

Voorbeelden hiervan zijn: meer groen in de wijk, ruimte om te spelen, mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, samen dingen te doen en elkaar te helpen, wandelen en fietsen maar óók dat mensen weten waar ze informatie vinden over wat ze zelf kunnen doen om gezond te blijven.

Wat is er al gedaan?
In de gemeente Son en Breugel zijn al jaren verschillende bewonersverenigingen actief. Dit zijn o.a. SonenBreugelVerbindt, werkgroep Kom Erbij, het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform, de Seniorenraad en de Adviesraad Sociaal Domein. Samen met de gemeente, het sociaal domein (LEV groep), de GGzE en de huisartsenpraktijken in Son hebben zij nu een programma gemaakt voor een nog gezonder Son en Breugel met gezondere inwoners. Daarbij willen we ons vooral inzetten voor de inwoners die dat het hardst nodig hebben.

Voorbeelden van lopende activiteiten / projecten:
We bieden workshops “Positieve Gezondheid” aan. Deze workshops dragen bij aan het vergroten van eigen welzijn en welbevinden. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van LEV groep Son en Breugel.

Son en Breugel Verbindt biedt zelfhulpmodules aan voor alle inwoners van Son en Breugel. Deze zelfhulpmodules geven digitale ondersteuning op weg naar herstel of helpen bij het voorkomen en zelf oplossen van lichte psychische klachten. De zelfhulpmodules worden gratis aangeboden op de website van Son en Breugel Verbindt. Deze modules zijn opgebouwd uit voorlichting, opdrachten en tips om jouw welzijn te verbeteren. Meer weten? Op 23 november organiseren de Digidokters een inwonersbijeenkomst over de zelfhulpmodules.

Voorbeelden van projecten die op de planning staan:
 Er komt een pilot voor de inzet van twee betaalde buurtondersteuners. Zij kunnen vragen signaleren van inwoners en leggen waar mogelijk verbindingen. Vanuit een generalistische houding kunnen ze wijkbewoners helpen om de eigen situatie te verbeteren door het vergroten van het informele netwerk, het samenbrengen van wijkbewoners, het initiëren van activiteiten m.b.t positieve gezondheid.

We gaan de Morgen Gezond Weer Op Kaart gebruiken in Son en Breugel. Op deze kaart staan de namen en telefoonnummers van mensen of personen die belangrijk zijn in iemands leven, of die dat kunnen worden. Van wijkzorg tot hulp bij financiën en van ontspanning en ontmoeting tot vrijwilligerswerk. De Morgen Gezond Weer Op Kaart gaat gebruikt worden bij intakes, door de thuiszorgorganisaties en praktijkondersteuners in Son en Breugel, door vrijwilligers van de informerende huisbezoeken van ouderen en door chauffeurs van Automaatje.

Wilt u ook meedenken?
We willen bewonersinitiatieven die bijdragen aan een betere gezondheid ondersteunen met kennis en een kleine subsidie. Zo hebben de Digidokters (onderdeel van Son en Breugel Verbindt) al een aanvraag gedaan voor het initiatief “Samen Fit en Veilig”. Binnen dit initiatief stimuleren inwoners elkaar in kleine groepjes om een gezonde levensstijl aan te nemen.

Heeft u, net als de Digidokters, een goed idee dat bijdraagt aan de gezondheid van jouw (buurt)bewoners?

Wilt u bijvoorbeeld een wekelijks wandelgroepje starten of gezonde maaltijden koken met of voor bewoners uit uwbuurt? Er is van alles mogelijk. Kunt u nog een extra duwtje gebruiken of zoek u anderen die met u aan een idee willen werken? Laat het ons weten: wij kunnen helpen met kennis en een kleine subsidie.
Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met projectleiders Julia Hiddink via j.hiddink@ggdbzo.nl of Joyce de Visser (jdvisser@mcdelinden.nl) of kijk op www.destapnaargezonder.nl