Ouderenmishandeling
Mishandeling in welke vorm dan ook, is aan de orde van de dag. Het onderwerp is dagelijks in het nieuws. We kijken er nauwelijks van op. Het lijkt bij het leven van alle dag te horen. Beelden in het TV nieuws, foto’s in de krant van de verschrikkingen elders in de wereld: we worden er dagelijks mee geconfronteerd. We zijn het gewoon gaan vinden en we worden er niet of nauwelijks meer door geraakt. Dat wordt echter spoorslags anders als we zelf slachtoffer zijn of er in nabije kring mee te maken krijgen. Dan wordt pas pijnlijk duidelijk hoe traumatisch de gevolgen ervan kunnen zijn, hoe machteloos en hulpeloos men zich als slachtoffer kan voelen. Ook hoe moeilijk het is, niet als slachtoffer maar als ‘waarnemer’ effectief hulp te bieden.
Ouderenmishandeling lijkt in onze beschaafde samenleving ook niet zo voor de hand te liggen. Maar dat is een vergissing. Onderzoeken wijzen uit dat zeker één op de 20 ouderen boven de 65 jaar ermee te maken heeft. Zeker 40% van de verpleeghuisartsen heeft ermee van doen.
De circa 800 tot 1000 aangiftes jaarlijks bij de politie van ouderenmishandeling mogen dan in Nederland in de marge liggen van de misdaadstatistieken, professionele hulpverleners en vrijwilligersorganisaties schatten de ware omvang van het probleem aanzienlijk hoger in. Veel slachtoffers zijn immers afhankelijk van degenen, die het misbruik plegen, waardoor het doen van een aangifte wel een heel moeilijke keuze wordt! Bovendien gaat vaak grensoverschrijdend gedrag aan het mishandelen zelf vooraf en is er dus sprake van een sluipende escalatie, die ook door de attente omgeving niet of onvoldoende wordt onderkend.
Extra lastig wordt het ook als deze mishandeling zich thuis voordoet en directe familie en hulpverleners aansprakelijk zijn, de aard van mishandeling niet fysiek zichtbaar is en het contact van het slachtoffer met de buitenwereld wordt bemoeilijkt. De overheid onderkent het probleem gelukkig wel. Het actieplan “Ouderen in veilige handen” dat in 2011 van start is gegaan, is daar een voorbeeld van.
Dankzij de financiële steun van de provinciale overheid hebben de Brabantse Steunpunten Huiselijk Geweld een stappenplan ouderenmishandeling en ontspoorde zorg ontwikkeld. Daarin wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende vormen van mishandeling en hoe die te herkennen zijn.
Meer informatie: https://www.veiligthuisoostbrabant.nl/ouderenmishandeling/
Ook kunt u gebruik maken van het gratis telefoonnummer: 0800 2000
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!