Samen dementievriendelijk

Meer steun gevraagd uit sociale omgeving

Website Samendementievriendelijk.nl biedt online trainingen

Recent zag je ze vermoedelijk weer op de televisie voorbij komen: filmpjes hoe je mensen met dementie kunt helpen, bijvoorbeeld met oversteken of met het vinden van de weg naar huis. De campagne Samen dementievriendelijk promoot daarbij een eenvoudig ezelsbruggetje: GOED dat staat voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dank-je-wel.

Geruststellen door te praten op kalme toon, jezelf voor te stellen en te vertellen wat je gaat doen. Oogcontact maken om te checken of je wordt begrepen en iemand met dementie gelegenheid te geven om te reageren. Even meedenken en vragen of je mag helpen. Leef je in in iemands ideeën of wensen en betrek hem/haar in je oplossing. Neem niet de regie over. Dank-je-wel. Sluit het gesprek goed af. Maar ook dank-je-wel dat je iemand geholpen hebt.

In Nederland krijgen we namelijk vaker, ook op straat, te maken met dementie. Het aantal mensen met deze aandoening stijgt van 280.000 nu naar 550.000 in 2040. Bekend is dat sociale contacten vaak afnemen zodra er sprake is van deze ziekte. Daarom is juist spontaan hulp aanbieden broodnodig. Uit onderzoek blijkt helaas dat slechts 31% van familie en vrienden, 16% van de buurtgenoten en 10% van de leden van de (sport)vereniging voldoende kennis hebben over dementie.
En: niet meer dan 35% van de vrienden en familie, 22% van de buurtgenoten en 16% van de verenigingsmaatjes bieden hulp aan mensen met dementie, volgens de 351 ondervraagde mantelzorgers. Kun je je voorstellen hoe de cijfers dan liggen voor vreemden die op straat hulp zouden kunnen bieden?

 

Samen dementievriendelijk richt zich op iedereen, want elk van ons komt nu eenmaal in aanraking met deze steeds groter wordende groep in onze samenleving. “We willen mensen ervan bewust maken dat je écht iets kunt betekenen. Als persoon, organisatie, gemeente, vereniging. Als je dementie herkent en weet hoe je makkelijker om kunt gaan met iemand met dementie in het dagelijkse leven kan iedereen het verschil maken”, zegt Julie Meerveld, Manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp van Alzheimer Nederland.
De website www.dementieinjebuurt.nl biedt filmpjes en online trainingen, die nauwelijks een kwartier van je tijd vergen. Ze vergroten echter wel je zelfvertrouwen en daardoor bereidheid in actie te komen. Bovendien krijg je tips hoe je met een klein gebaar iemand kunt helpen.
Op https://www.samendementievriendelijk.nl/veelgestelde-vragen vind je eveneens antwoorden hoe je de helpende hand kunt bieden. Warm aanbevolen daarom, ook voor organisaties, verenigingen en medewerkers van de gemeente Son en Breugel.

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van het Deltaplan Dementie. Het doel is om Nederland dementievriendelijker te maken en mensen meer kennis en vaardigheden te geven in het omgaan met mensen met dementie.