Eenzaamheid: roetsj of omgekeerd vals plat?

Het klinkt een beetje raar, maar ‘eenzaamheid’ is hot tegenwoordig. In september hadden we de landelijke Week tegen Eenzaamheid en lokaal houden diverse vrijwilligersorganisaties, waaronder de SeniorenRaad, zich in nauwe samenspraak met de gemeente nadrukkelijk bezig met ‘eenzaamheid’. Om de bestaande hulpverlening op dit terrein te verbeteren wordt er in ons dorp hard gewerkt aan een plan van aanpak.

Door Arend Okken

Over eenzaamheid valt veel te zeggen. Je kunt met getallen aankomen, met oorzaken en gevolgen of met mogelijke oplossingen. In deze korte beschouwing beperk ik mij evenwel tot de eenzaamheid die zich ‘als een dief in de nacht’ manifesteert. Natuurlijk, eenzaamheid dient zich soms plotseling aan (roetsj): je partner valt weg, je verliest je werk, je verhuist of je wordt ziek. Maar soms sluipt ze erin (omgekeerd vals plat), terwijl je dat niet direct in de gaten hebt.

Eerst maar eens een definitie: Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Het kan zijn dat het aantal contacten dat men heeft met andere mensen geringer is dan men wenst. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de gerealiseerde relaties achterblijft bij de wensen. (Prof. dr. Jenny Gierveld)

Échte boom
De laatste zin van deze definitie fascineert mij het meest. Ook al heb je een scheepslading aan relaties, je kunt heel goed eenzaam zijn. Je praat met jan en alleman over het weer, het ‘nieuws’ en de politiek, maar je mist de door jou gewenste diepgang. Je wilt graag eens een échte boom opzetten over de dingen die er in het leven toe doen. Deze vorm van eenzaamheid doemt volgens mij nooit plotseling op, maar meestal via het ‘omgekeerde vals plat’. Het gebeurt, maar je hebt er zelf geen erg in. Zo bezien (b)lijkt ‘eenzaamheid’ een veel breder probleem dan we vaak denken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.