Standpunt Seniorenraad S&B m.b.t. uitkomsten enquête Mobiliteit

Inleiding

In oktober 2016 is een enquête over mobiliteit in het seniorenpanel gehouden. Het onderwerp van de enquête is gekozen op verzoek van de werkgroep Mobiliteit, die samengesteld is uit vertegenwoordigers van de gemeente, de LEVgroep en maatschappelijke organisaties in Son en Breugel, waaronder de Seniorenraad. Deze werkgroep zal de uitkomsten gebruiken als input bij het tot stand brengen van haar aanbevelingen.
Overwegingen
1. De Seniorenraad is verheugd dat een zo hoog percentage als ruim 75% van de paneldeelnemers heeft deelgenomen aan de enquête. Kennelijk leeft het onderwerp sterk onder senioren.
2. Een zeer groot gedeelte van de respondenten kan zich nog zelfstandig buitenshuis verplaatsen en 87% beschikt over een auto en een rijbewijs; 62% maakt gebruik van een (elektrische) fiets. Deze grote mate van zelfredzaamheid is verheugend, maar betekent ook dat er een in omvang beperkte groep is die wel problemen ervaart m.b.t. mobiliteit.
3. In de leeftijdscategorie 80-89 jaar kan 16% zich niet zelfstandig buitenshuis verplaatsen; er was helaas maar één respondent van 90 jaar of ouder, Verwacht moet worden dat in die leeftijdscategorie meer dan 16% mobiliteitsproblemen heeft.
4. Niet vergeten mag worden dat iemand die zich wel zelfstandig kan verplaatsen voor bepaalde reizen overigens nog wel ondersteuning nodig kan hebben (bijvoorbeeld beter inzicht in de mogelijkheden van het OV).
5. Er zijn maar liefst ca. 50 individuele suggesties gedaan voor verbetering van de bestaande toestand; deze verdienen de nodige aandacht.
6. Als kanttekening moet het volgende opgemerkt worden. Bij alle enquêtes is het moeilijk een representatieve respons te verkrijgen, doordat bepaalde groepen moeilijk als deelnemer te verwerven zijn. Bij de interpretatie van de uitkomsten van deze enquête moet bedacht worden dat mogelijkerwijze teruggetrokken en minder gezonde senioren in onvoldoende mate deelnemen. In elk geval geldt, zoals al opgemerkt, dat de leeftijdscategorie 90 jaar en ouder niet bereikt is.
Standpunt
De Seniorenraad is van mening, dat de uitkomsten van de enquête een goede bouwsteen zijn voor het onderbouwen van de te verwachten aanbevelingen van de werkgroep Mobiliteit. De Raad trekt nu geen conclusies, doch zal nadat de aanbevelingen van de werkgroep Mobiliteit gepresenteerd zijn mening daarover kenbaar maken. Bij die standpuntsbepaling zal uiteraard rekening gehouden worden met de uitkomsten van de enquête, doch zal ook de langs andere weg door de werkgroep Mobiliteit ingezamelde informatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *