Beeldbellen met WhatsApp

Op de voor senioren interessante website www.beteroud.nl lazen we over een enquête uitgevoerd door het Zorg Innovatie Forum in de noordelijke provincies van ons land over het gebruik en wensen van digitale middelen en toepassingen door ouderen (65+). De meest geuite wens was om meer te weten over video- of beeldbellen met één of meerdere personen, zeker als de fysieke contacten beperkter zijn en senioren/opa’s en oma’s contacten met vrienden en familieleden zo missen. Daarom enige uitleg om dit zelf eens te proberen. 

Beeldbellen kan via programma’s als Teams of Zoom, maar ook gewoon via WhatsApp. Als je dit programma op je telefoon opent staat bovenin (op Androidtoestel) onder WhatsApp en het loepje (zoekfunctie) achtereenvolgens een icoontje van een camera en de woorden CHATS – STATUS en OPROEPEN.

  • Ga naar oproepen (bij i-Phone: gesprekken)
  • Klik op de knop met een telefoon en het plusje als je een (groeps)gesprek wilt starten;
  • Je krijgt nu je contacten alfabetisch te zien.
    • Als je naar één persoon wilt bellen, zoek je met het loepje deze persoon op;
    • Voor een verbinding met meerdere personen klik je in de bovenste regel op Nieuwe groepsoproep (bij I-Phone: nieuw groepsgesprek). Voeg de gewenste mensen toe aan het gesprek (max. 7) door op hun naam of foto te klikken
  • Druk op het telefoon- of camera-icoontje achter de naam/namen om een audio- of video-oproep te starten    
  • TIP: zet je telefoon op de luidspreker en houd de telefoon wat meer van je af dan gebruikelijk, zodat je gezicht goed in beeld komt.
  • Om het gesprek te beëindigen druk je op de rode knop.

Op YouTube (zie onderstaande links) staan ook filmpjes met uitleg, bijvoorbeeld hoe je tijdens een videogesprek met iemand, daar nog een tweede of derde persoon aan kunt toevoegen of hoe je een groepsgesprek tot stand brengt. In dit laatste filmpje van SeniorWeb wordt gesproken over vier personen, maar inmiddels is dit met 8 personen mogelijk.

Wilt u meer weten over dit onderwerp:

Op https://www.nu.nl/tech-achtergrond/6041491/met-deze-zes-apps-kun-je-videobellen-met-familie-vrienden-en-collegas.html