LANGER THUISWONEN Deel 3 – Tuinieren

Het drieluik over Langer thuiswonen sluiten we af met tips over tuinaanpassingen. In deel 1 of 2 eerder in deze rubriek  staan nog meer aanvullende tips bij dit laatste deel.

Een tuin is een mooi bezit, maar kan op gevorderde leeftijd een blok aan je been worden. Een hovenier inschakelen is een goede, maar duurdere, optie. Tijdig je tuin aanpassen aan je fysieke mogelijkheden is het alternatief. Je kunt dit gefaseerd (laten) doen en blijft zo plezier houden van je buitenruimte. Ga je binnenkort iets in de tuin aanpakken, denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:

Paden en hoogteverschillen

Een breder pad (liefst 120 cm) heeft twee voordelen: het onderhoud van de border of gazon wordt minder én het is praktischer met rollator, rolstoel en kruiwagen. Kies bij voorkeur voor een grotere, stroeve tegel van 60 x 60 cm. Deze liggen vlakker (dus minder kans op vallen) en bezorgen je minder ingroei van onkruid. Het gebruik van voegmortel is een optie om onkruid tegen te gaan. Zijn er hoogteverschillen in de tuin? Overbrug ze met een lichte hellingbaan van max. 15 graden. Eventueel kan een leuning voor hulp zorgen.

Verlichting en verkoeling

Denk bij een tuinaanpassing (in verband met in te graven kabels) meteen na of verlichting in je tuinpad handig is. Of wellicht een automatisch aanspringende lamp bij de voor-, achter- of schuurdeur.
Het planten of behouden van een schaduwgevende boom maakt je tuin soms wel 10 graden koeler. Licht je die boom ’s avonds uit met een paar grondspots, dan geniet je er langer van. Planten verkoelen sowieso de temperatuur ten opzichte van veel verharding die slechts warmte buffert. Gebruik daarom liever onderhoudsvriendelijke beplanting, wintergroene heesters en besrijke bodembedekkers in plaats van meer bestrating. Taxus en hulst zijn langzame groeiers en daarom ideaal voor een haag.

Tuinbeleving en verhoogde borders

Vanzelfsprekend zorgen verhoogde borders of bloembakken ervoor dat je minder hoeft te bukken. Een brede rand, waarop je zittend kunt tuinieren is een extra gemak. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bakken, zodat je eventueel op termijn met rollator of rolstoel kunt blijven manoeuvreren.

En kook je bijvoorbeeld graag? Dan is een verticale kruidenwand tegen een scheidingsmuur een heerlijke optie om je maaltijden extra smaak te geven. Zorg dat er het hele jaar voldoende te beleven is in je “nieuwe” tuin. Bloembollen combineren ideaal met andere planten en je kan er gaten mee opvullen. Kies voor bijzondere planten, geurende bloemen en zorg voor beplanting die vlinders, insecten aantrekt. Omdat je nu wellicht meer zít dan werkt in een levensloopbestendige tuin zijn die zaken van meer belang dan speelruimte voor (klein)kinderen die niet meer, of maar af en toe, thuis zijn. *)

Water is altijd prettig in een tuin, niet alleen voor jezelf, maar met name vogels en insecten zijn er blij mee. Dat hoeft niet een onderhoud vergende vijver te zijn. Een waterbol of een fraaie waterbak kan net zo aardig zijn. Kies je toch voor (het behoud van) een vijver: zorg dan voor gevarieerde oeverbeplanting en laat vissen weg.

Gazon en gereedschap

Het ruimtelijk effect van een glad geschoren gazon is geweldig, maar vergt veel maaiwerk. Misschien is het toch tijd om te investeren in een robotmaaier. Die zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan je zou verwachten. Nu we het toch over tuingereedschap hebben: zorg voor takkenscharen met een hefboomeffect, eventueel voorzien van softgrips. Dit is ergonomisch meer verantwoord wanneer je last van vingers of handen hebt. Kijk verder eens naar een geschikt tuinierkrukje of een eenvoudig karretje om jezelf wat meer gemak te gunnen zodat je blijft genieten van je tuin.