Personenalarmering thuis
Je wilt er eigenlijk niet altijd bij stilstaan, maar wees eerlijk: je hebt niet altijd een mobiele telefoon bij de hand. Wat als je dan bijvoorbeeld valt of onraad vermoedt? Zeker als je alleen thuis bent. Daarom hebben we wat gegevens bij elkaar gezocht.
Personenalarmering is een systeem om 24 uur per dag hulp in te roepen of een meldpost te waarschuwen. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen, die je ook naast elkaar kunt gebruiken.
- Een mobiele telefoon.
- Een knop in huis.
- Een zendertje aan een koord om uw nek of pols.
- Een broekriem met een zendertje.
Noodsituatie
Personenalarmering is bedoeld voor noodsituaties. Bijvoorbeeld:
- je bent thuis gevallen en kunt niet bij de telefoon komen.
- je voelt je plotseling niet goed, door benauwdheid, duizelingen of angst.
- je komt buiten in de problemen, door een val of omdat je de weg naar huis niet meer weet.
- je hebt problemen met een medische injectie die je zelf zet.
Hoe werkt personenalarmering?
Als je een noodsignaal afgeeft, leg je rechtstreeks contact met familie, buren, een mantelzorger of een meldkamer. De meldkamer schakelt vervolgens de vooraf afgesproken hulp in of regelt een professionele hulpverlener. Soms is een actieve verbinding nodig met internet, soms is een vaste telefoonlijn voldoende of is opladen van het systeem voldoende om ook buiten te werken.
Wat kun je zelf regelen?
Veel organisaties voor wonen, welzijn en zorg leveren personenalarmeringssystemen. Op internet kun je verdwalen in de informatie daarover. Natuurlijk kun je ook informatie aanvragen bij het CMD in onze gemeente. Op hun website verwijzen zij naar twee organisaties die echter ver buiten onze regio liggen. Merkwaardig, want in Eindhoven vonden wij twee gespecialiseerde bedrijven:
Eurocom, https://eurocom-group.eu/ en Leefsamen, https://leefsamen.nl/.
Dit laatste bedrijf wil ook met gemeenten in de regio een proef opstarten voor het gebruik van slimme sensoren. Denk daarbij aan deur- en bewegingssensoren, rookmelders of koolmonoxidemelders.
Je kunt meer (niet-commerciële) informatie vinden over de verschillende soorten systemen op www.hulpmiddelenwijzer.nl en www.alarmaanvragen.nl. Of: vul op de website https://www.zorgvannu.nl/ het zoekwoord Alarm in, dan vind je diverse aanbieders in Nederland en België.
Vergoedingen?
De gemeente kan personenalarmering vergoeden, maar dat is vrij uitzonderlijk. Heb je om medische redenen alarmering nodig, dan vergoedt je zorgverzekeraar mogelijk een deel van de kosten. Vraag in zo’n geval een medische indicatie aan je huisarts of medisch specialist.
Alle aanvraagformulieren staan op de website http://www.alarmaanvragen.nl/personenalarm-aanvragen. Let op: alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet je zelf betalen. Voor meer informatie en de voorwaarden kun je terecht bij je zorgverzekeraar.
Als de zorgverzekeraar of de gemeente het alarm niet vergoedt, kun je het natuurlijk toch zelf aanschaffen, maar dan moet je alle kosten betalen.
Kosten
Laat je daardoor niet afschrikken. Een voorbeeld:
Voor € 7,50 per maand (naast € 75 eenmalige kosten) heb je via Leefsamen al een basismaandabonnement. Voor het dubbele maandbedrag zijn er uitgebreide extra mogelijkheden.